MUSEORIIHI

Kivijärven kotiseutuyhdistys aloitti museotoiminnan vuonna 2003 kunnostamalla viljamakasiinin eli museon sisätiloja talkoovoimin ja maisemoimalla museoaluetta. Hankkeeseen saatiin ulkopuolista rahoitusta ja tehtyjä talkootunteja kertyi tuolloin yli 300. Viljamakasiinia on pidetty auki heinäkuisin kesästä 2004 alkaen.

Viimeisimpänä Aution riihi, ns. museoriihi, on saatu valmiiksi monien pienten ja isojen talkoiden ja talkootuntien jälkeen. Kotiseutujuhlassa 2003 saimme lupauksen Aution Hannekselta, Hannes Leppäseltä, riihen lahjoituksesta. 1906-1907 valmistunut riihi siirrettiinkin omistajien, Mauno ja Kirsti Leppäsen, luvalla elokuussa 2006 Hoikanperältä kirkonkylälle, viljamakasiinin viereen.

Hirsikehikko kasattiin uudelleen ja keväällä 2007 riihen lattiaan ja kattoon saatiin puutavaraa lahjoituksena. Puut kaadettiin, kuorittiin ja pienittiin talkoin. Martti Paananen Hoikanperältä teki talkoomiesten kanssa pärehöylällään päreitä, joilla katettiin riihen katto 2007-2008.

Hanketta on viety eteenpäin hoppuilematta omien töiden ja kiireiden salliessa puheenjohtajavetoisesti (Risto Piispanen). Apuna välillä on ollut nykyinen varapuheenjohtaja Jukka Ruusuvirta, joka on myös lahjoittanut puuta riihentekoon.

Vuonna 2013 valmistui lattia, parret ja riihen lappeen alunen, samoin riihen nurkkaan hieno uuni.

Museo siunattiin käyttöön 6. lokakuuta 2013. Riihikirkkoon osallistui 102, joista 82 sopi sisälle. Virkavapaalta palannut kappalaisemme Timo Kemppainen totesikin muutoksista:
-Kirkon kuitenkin olette siirtäneet tänne museoalueelle. Mukavaa palata töihin, kun kirkko on täynnä.

Tarkoitus on ensi vuonna kokeilla riihen ahtamista ja varstoilla puintia (tai vaihtoehtoisesti puimakonetta).